• Str. Filaret Barbu, Nr. 2, Loc. Timisoara, Jud. Timis

Timisoara de la vechi la nou

Zidurile de apărare ale Cetății Timișoara au fost edificate între anii 1723 – 1765 după ce în anul 1716 armata habsburgică a eliberat regiunea banatului de ocupația turcească.

 

ZIDURILE DE APARARE ALE CETATII TIMISOARA

Zidurile de apărare aveau o formă de stea cu douăsprezece raze, fiecare rază reprezentând un bastion de apărare. Clădirile care alcătuiau aceste bastioane aveau rolul de cazarmă unde erau cazați soldații garnizoanei Timișoara. Prin cucerirea vechii cetăți turcești granițele imperiului habzburgic au fost extinde până la Dunăre cuprinzând ceea ce numim astăzi atât Banatul de Câmpie cât și Banatul de Munte.

BASTIONUL THERESIA

Din zidurile de apărare ale vechii cetăți a rămas o mică parte și anume ceea ce se numea Bastionul Theresia.

 

Datorită faptului că zona în care era amplasată Timișoara era o zonă mlăștinoasă terenul de fundare era alcătuit din pământuri nisipoase moi care nu puteau susține structurile masive precum structurile de apărare al Timișoarei. Acest fapt a necesitat implementarea unor soluții de fundare deosebite. În continuare vom exemplifica această tehnologie prin imagini surpinse în momentul demolării unui astfel de sistem de fundare.

 

În principiu soluția de fundare constă din:

  • După executarea săpăturii generale s-a trecut la înfigerea în teren prin batere a unor piloți din lemn, asa cum se poate vedea in imaginile de mai jos
  • Apoi se trece la realizarea unui platelaj din grinzi masive de lemn care rezemau pe capetele superioare ale piloților:
  • Pasul urmator, peste rețeaua aceasta de grinzi s-a montat o podină din dulapi peste care de fapt a început construcția fundațiilor propriu-zise:
  • Mai jos, ceea ce se vede imaginea dn stanga, este un fost stăvilar/deversor pentru apele care alimentau șanțurile de apărare ale cetății. Deversorul este desenat și în proiectul de realizare al zidurilor de apărare aflându-se în prezent la Viena.
  • În cea de-a doua imagine din dreapta sus, se prezintă zidurile vechii cetăți construite pe sistemul structural din lemn prezentat anterior.

 

Astăzi stăvilarul este refăcut pe platforma expozițională din zona complexului Bussines Center din Piața 700 unde se prezintă aspecte din istoria Cetății Timișoara:

Complexul Bussines Center din Piața 700

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.